Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas. Czas świętowania z najbliższymi, odpoczynku od codziennych zajęć, wzajemnego obdarowywania i ucztowania. Przy wigilijnym stole spędzamy dużo czasu, dlatego ważna jest jego dekoracja. I wcale nie trzeba drogocennej zastawy ani kryształowych kieliszków, by świąteczny stół robił wrażenie i wywoływał uśmiech na twarzach naszych bliskich. Kluczem do sukcesu jest prostota: ulubione talerze i kieliszki, do tego kilka gałązek świerka czy jodły, szyszki i świece. Taka dekoracja w zupełności wystarczy.
Aby zaskoczyć naszych gości i zrobić im przyjemność, możemy udekorować stół świeżymi kwiatami, a nakrycia jakimś drobiazgiem: zawieszką, piernikiem, papierową dekoracją, które nasi goście będą mogli wziąć ze sobą do domu na pamiątkę świątecznego spotkania.
Postarajmy się, aby na świątecznym stole znalazły się potrawy i napoje własnoręcznej roboty. Nawet jeśli nie mamy czasu ani ochoty stać godzinami przy garnkach, spróbujmy zrobić chociaż jedną prostą potrawę czy napój sami. Może to być barszcz, smażona ryba, pierniczki czy kompot z suszonych owoców. Goście od razu poznają domowy wyrób i docenią nasze starania.
Nad stołem zawieśmy papierowe dekoracje, wianki z sosny czy świerka lub gałęzie udekorowane świątecznymi ozdobami. Będą przyciągać wzrok i kto wie, może skłonią babcię czy dziadka do opowieści o świątecznych tradycjach, gdy byli jeszcze dziećmi.
Zdjęcia: House Doctor